miercuri, 28 aprilie 2010

Mult trâmbițata certificare a declarațiilor fiscale anuale este scăpată de sub controlul Finanțelor

S-a scris și s-a vorbit foarte mult în acest început de an despre obligația, introdusă pentru prima oară în 2010, de certificare de către un consultant fiscal a declarațiilor fiscale anuale ale firmelor care nu au obligația să își auditeze situațiile financiare conform legislației românești.

Deși au fost discuții de suspendare / amânare a introducerii acestei obligații, până la urmă ea a rămas în vigoare iar firmele în cauză au avut ca termen limită de depunere a acestor declarații data de 26 aprilie. De menționat de asemenea faptul că au fost emise norme de certificare de către Camera Consultanților Fiscali, evident, pe ultima sută de metri.

La momentul depunerii declarațiilor avem însă parte de o surpriză: nu există nici un fel de coordonare între autoritățile fiscale cu privire la modul în care este gestionată această problemă, astfel:

- Unele autorități fiscale primesc declarațiile chiar dacă nu sunt certificate de un consultant fiscal (menționez că legislația nu prevede o sancțiune clară în acest caz);
- Alte autorități fiscale primesc declarațiile certificate împreună cu notele de certificare emise de consultanții fiscali;
- Altele primesc doar declarațiile certificate dar nu primesc notele de certificare, îndrumând contribuabilii să le depună la Camera Consultanților Fiscali.
…și exemplele ar putea continua.

Încă o dovadă că lucrurile se fac la voia întâmplării, nu știe stânga ce face dreapta, iar modul de gestionare al acestei situații nu face decât să alimenteze speculațiile conform cărora noua obligație legală nu ar aduce nici o valoare adăugată pentru plătitorii de impozit sau pentru autoritățile fiscale ci ar fi doar un mijloc prin care micile birouri de consultanță fiscală își mai îmbunătățesc nivelul cifrei de afaceri într-o perioadă în care economia scârțăie din toate încheieturile!

Iar concluzia care se poate trage este că degeaba trage mediul de afaceri semnale de alarmă cum că la Finanțe e nevoie de o viziune, de o strategie pe termen mediu și lung și de trasarea unor linii directoare! Totul se face în continuare pe genunchi, în ultima secundă…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu