miercuri, 13 aprilie 2011

Despre stabilitate din perspectiva unui consultant fiscal

M-am gandit de doua ori inainte sa pun titlul acestei postari. Prima oara mi-a venit in minte formula "Cum isi bate joc Guvernul de contribuabili si de consultantii fiscali dintr-un foc?" Mi-am zis insa ca e un titlu agresiv si demn de o revista de scandal. Asa ca am modificat radical titlul, chiar cu riscul de a nu fi bagat in seama.

Dar sa trec la subiect: in Monitorul Oficial publicat luni, 11 aprilie 2011 intr-o Ordonanta de Urgenta a Guvernului (nr. 35, ca sa fiu cat mai clar) avand un titlu banal "Ordonanta pentru stabilirea unor măsuri în domeniul realizării programelor de interes public sau social, al îndeplinirii obligațiilor fiscale și al funcționării optime a instituțiilor statului, precum și pentru aplicarea unitară a dispozițiilor legale" Guvernul ne rezerva o surpriza cu gust dulce-amarui: se elimina obligatia de certificare a declaratiilor de impozit pe profit de catre un consultant fiscal!

Foarte bine, s-ar putea spune la prima vedere, o birocratie in minus, nu mai sunt obligati contribuabilii la un cost suplimentar pentru o formalitate inutila. As fi 100% de acord cu aceasta opinie, desi aceasta ar inseamna pentru mine ceva venituri in minus dar cu o conditie: sa fi citit aceasta mirobolanta Ordonanta intr-un Monitor Oficial din luna Decembrie 2010 sau chiar Ianuarie 2011.

Insa, onor-guvernantii nostri decid sa ne traga o palma atat noua, consultantilor cat si contribuabililor constiinciosi si celor aflati in dificultate.

Sa ma explic:

- Minunata Ordonanta vine cu 2 saptamani inainte de termenul de depunere a declaratiilor. Moment in care noi consultantii, am semnat deja contractele de certificare cu clientii, am facut cea mai mare parte din munca de certificare, urmand ca in saptamanile urmatoare sa emitem rapoartele si facturile. Moment in care Guvernul ne lasa fara obiectul muncii... Asta e,nu vom muri din asta, dar nu numai noi suferim.

- Contribuabilii constiinciosi s-au luptat si au depus declaratiile fiscale pe 25 februarie, asa cum prevede Codul Fiscal. Data la care certificarea era obligatorie iar banii au fost platiti consultantului pentru certificare.

- Contribuabilii care au inregistrat pierdere fiscala la 30 Septembrie 2010 trebuiau sa plateasca impozitul minim si sa depuna o declaratie partiala pentru perioada 01 Ianuarie - 30 Septembrie, cu termen 25 februarie. Care iarasi, trebuia certificata.

- In schimb, contribuabilii care au lasat totul pe ultima suta de metri, urmand sa faca certificarea in ultimele doua saptamani sunt marii castigatori ai noii Ordonante.

Dupa actul normativ care reglementa rescadentarea datoriilor fiscale ale rau-platnicilor, iata o noua palma data contribuabililor cinstiti. Sa fie asta o invitatie la nepasare si ignorarea obligatiilor fiscale?

Bravos Natiune, halal sa-ti fie!

Un comentariu:

  1. Indiferent cind s-ar aplica aceasta lege, tot vor fi unii clienti cinstiti care vor iesi in pierdere, pe termen scurt. Vor economisi insa pe viitor cind nu vor mai plati aceasta consultanta. Cred insa ca pentru o microintreprindere aceasta consultanta fiscala nu se justifica, cel putin financiar.

    RăspundețiȘtergere