miercuri, 30 aprilie 2014

Ce cadou ne-a adus Iepurasul si de ce e bine sa nu-l uitam prin iarba?

Sau de ce scutirea de la impozitare a profitului reinvestit trebuie luată în serios.

Experiența celor aproape 17 ani de când am de-a face zi de zi cu fenomenul fiscal m-a făcut să fiu circumspect de fiecare dată când autoritățile anunță cu surle și trâmbițe reduceri de taxe sau facilități fiscale. Drept pentru care iau actul normativ, analizez textul, citesc în amănunt, caut diavolul care se ascunde în detalii. Pentru că aproape de fiecare dată intenția bună se dovedește a fi un bumerang care se întoarce și lovește în moalele capului contribuabilul naiv care îndrăznește să își facă iluzii!

Am să amintesc aici doar două cazuri, unul în 2009 când ultima scutire de impozit a profitului reinvestit s-a dovedit a fi o bombă cu ceas de care nu s-a atins aproape nimeni: așa-zisa facilitate îți interzicea să amortizezi investiția pentru care beneficiai de scutire, iar în cazul în care după expirarea duratei de viață a investiției, decideai să distribui ca dividende profitul inițial reinvestit, ajungeai să plătești pe lângă impozit, dobânzi și penalități care depășeau lejer în valoare așa-zisa facilitate.

Al doilea exemplu, venit tot intr-un an electoral, are ca subiect TVA-ul la încasare (am scris despre el în detaliu aici), care a generat probleme mari anumitor contribuabili vreo doi ani de zile, până când la insistențele mediului de afaceri și ale consultanților a devenit opțional.

Acum, la puțină vreme după sărbătorile de Paști, guvernanții noștri ne-au făcut un cadou: o nouă reglementare privind scutirea de la plată a impozitului pe profitul reinvestit. L-am privit cu reticență, scanând paragrafele pentru a identifica ”viciile ascunse” cum spun avocatii, punându-l în paralel cu vechile reglementări și cautând punctul nevralgic. Cu surprindere am constatat insă că reglementarea e bine scrisă și poate fi de real folos celor care își doresc să o pună în aplicare.
Nu vreau să mă hazardez, aștept și publicarea normelor de aplicare (sper să apară până în toamnă când ar fi primul termen de plată al impozitului ce ar putea beneficia de facilitate), dar deocamdată reglementarea pare dătătoare de speranțe.

Cum ar trebui să funcționeze?

Dacă o firmă obține profit și decide să investească în echipamente tehnologice (pentru specialiști - cele din subgrupa 2.1 a catalogului de mijloace fixe), primește scutire de impozit pe suma investită, până la limita profitului contabil realizat în perioada fiscală respectivă.

Profitul astfel investit este blocat într-un cont de rezerve unde va ramâne cel puțin jumătate din durata de viață a echipamentului în care s-a investit (sau cel puțin 5 ani în cazul bunurilor cu durată de viață mai mare de 10 ani).

Pe această perioadă firma poate să amortizeze echipamentul (beneficiind de deductibilitatea fiscală a amortizării) ceea ce înseamnă că pe perioada investiției are la dispoziție o dublă deducere.

La momentul în care a trecut jumătate din durata de viață a bunului (sau după 5 ani ) asociații / acționarii pot decide distribuirea ca și dividend a profitului care a fost inițial reinvestit. La acel moment, sumele respective vor fi supuse impozitului pe profit, dar fără plata de dobânzi și penalități de întârziere. 

Așadar, în sfârșit o facilitate care are ”cap și coadă” și care pare să fie cu adevărat folositoare celor care vor într-adevăr să facă treabă. Și dacă mai amintim aici și alte lucruri bune apărute anul acesta precum facilitățile fiscale pentru holdinguri, posibilitatea reportării cheltuielilor de sponsorizare nedeductibile sau posibilitatea de a opta pentru TVA-ul la încasare, am putea să spunem că se mai întâmplă și lucruri bune în fiscalitatea românească.

Desigur, putem avea în vedere și reversul medaliei (care ne arată acciza crescută la combustibil sau ”taxa pe stâlp”), deci nu putem afirma că a început să curgă lapte și miere. Dar până una-alta iepurașul pare să ne fi adus un cadou frumos, dar care, atenție, expiră la finele anului 2016. Ar fi păcat să îl lăsăm pierdut prin iarbă!

Succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu